Mindfulness

Mindfulness o ‘consciència plena’

Consisteix a prestar atenció, moment a moment, a pensaments, emocions, sensacions corporals i l’ambient circumdant, de manera principalment caracteritzada per «acceptació» -una atenció a pensaments i emocions sense jutjar si són correctes o no.

El cervell s’enfoca en el que és percebut a cada moment, en lloc de procedir amb la normal ruminació sobre el passat o el futur.

 

Relaxació amb obertura emocional:

En aquest context, la ruminació es defineix com una atenció compulsivament enfocada en símptomes d’inquietud, les seves possibles causes i conseqüències, contràriament a les seves solucions. Ruminació s’assembla a ‘preocupació’ excepte que la ruminació s’enfoca en sentiments negatius i experiències del passat, mentre que la preocupació s’ocupa de potencials esdeveniments negatius en el futur. Tant ruminació com a preocupació estan associats a l’ansietat i altres estats emocionals negatius. La ruminació ha estat estudiada com un factor cognitiu de vulnerabilitat a la depressió.

 

Lloc segur: la platja

L’origen del Mindfulness sol situar-fa 2.500 anys en la tradició budista amb Siddhrta Gautama, Buda, que va ser l’iniciador d’aquesta tradició religiosa i filosòfica i que va rebre ensenyaments d’altres mestres i ell mateix va perfeccionar. L’herència d’aquesta tradició és l’essència de la pràctica del Mindfulness.

 

Meditació curta: